LA SEGARRA: TERRA DE FRONTERA I DE CASTELLS

La Segarra és la comarca de Catalunya amb un nombre major de pobles, dispersos per tot el territori en turonets estratègicament situats i nascuts a les faldilles d'un vell castell, el qual, en alguns casos, no passa de ser una casa forta, però d'altres conserven, encara avui en dia, l'estructura de les típiques fortaleces de l'edad mitjana.
Alguns castells ofereixen visites guiades; d'altres només es poden visitar exteriorment i d'altres estan en runes o en queda poca cosa. Però hi ha una gran oferta per a tots els gustos.

També les comarques veïnes com el Solsonés, la Noguera, l'Anoia, el Bages, l'Urgell... tenen un gran nombre de castells i fortaleses.

-Ruta per castells de La Segarra
-Ruta per castells de La Segarra, Noguera i Solsonès
-Ruta per castells de La Segarra i Urgell
-Ruta per castells de La Segarra, Solsonès i Bages


A continuació citarem alguns dels castells més coneguts o representatius:

TORRE CASTELL DE VALLFEROSA

La Torre Castell de Vallferosa és l'única edificació que resta en peu des del primer mil·leni, amb unes dimensions i característiques similars (molt ben conservada i molta alçada en relació amb els anys i poca base que té).
La Torre de Vallferosa està considerada l'obra mestra de l'arquitectura militar europea del segle X.
Segurament, Catalunya mai hagués existit sense el sistema defensiu que es va crear.
Fases constructives:
1- Al voltant de l'any 970 es construí una primera torre d'uns 23 m d'alçada.
2- A finals de segle, l'any 990, es feu el recobriment de la primera torre amb una segona per augmentar les possibilitats de fortalesa. visió, defensa... També va permetre tenir un accés directe i independent a la terrassa.
3- Ja al segle XI, es reformà l'interior i es construïren els merlets.

Informació, visites Ajuntament 973473028
www.vallferosa.com


CASTELL MOLI DE RATERA


El castell de Ratera ha estat restaurat fa pocs anys, unia el seu caràcter de palau senyorial amb una finalitat industrial, ja que part d'aquesta construcció era destinada a l'elaboració de farina, mitjançant un corrent d'aigua.


CASTELL DE LES SITGES

El castell de les Sitges té formes simples però molt nobles. La seva torre quadrada de vigilància i homenatge el caracteritzen i l'enriqueixen. En aquestes contrades és poc freqüent trobar un castell, pràcticament, sense poble. Aquest fet li dona més relleu i atractiu.
Tots els Castells tenen o bé tenien la seva església romànica. En aquest cas caldria, però, la seva restauració, com gairebé tots els bens culturals de la comarca de La Segarra.
Una vegada aquí, no deixeu de veure la cabana de volta que hi ha a la vora.

Informació, visites Jaume Moya 973552416


CASTELL DE LLANERA

Del castell de Llanera se'n parla ja en un document de l'any 1010.
El nom de Llanera segurament li ve d'alguna llacuna que hi devia haver a la vora.
L'any 1375 va ser creat el Comptat de Cardona, del qual, com tantes altres fortaleses, en passaria a formar part com a un dels castells de més rellevància dins el comptat.
Uns 200 metres abans d'arribar a Llanera, a l'esquerra del camí, hi ha una roca treballada de manera molt singular i destinada a executar els presoners del castell.
El Castell està en runes, però les seves dimensions, les seves dues línies de defensa i tot el conjunt en sí valen molt la pena de ser visitats.
També cal entrar a veure la bonica església, amb la pedra tan ben treballada i tan deixada de la mà de Déu. Actualment el seu altar, juntament amb un fresc, es troben a l'església de l'Hostal Nou (Llobera)


TORRE CASTELL D'ARDÈVOL

La torre castell d’Ardèvol primer cuadrada després rodona, i a resultes d'un enrunament per la nit l'any 1931, altra vegada cuadrada sense que ningú ho sabés.
El 1970 es van fer obres de consolidació del que restava. La torre rectangular, d’uns 8 m x 4,7 m, i uns 15 m d’alçada, té un gruix de parets d’uns 150 cm. La porta s’obre a la façana nord-oest, a uns 6 m de la base, i és d’arc de mig punt fet amb lloses. A la façana sud-oest, a un nivell més alt hi ha una finestra semblant a la que trobem també al costat nord-est.
La torre de planta circular sembla que era més alta que l’edifici ja descrit, i d’uns 11 m de diàmetre. N’han quedat algunes filades inferiors, fetes amb carreus més aviat grossos.

Informació ivisites, obtenir la clau al restaurant de Cal Bosch


CAL TRISTANY

Cal Tristany en algun moment va ser el nucli del Carlisme dins el nostre país.
Catalunya fou probablement una de les regions on es va defensar més el moviment Carlista i, concretament, en la zona que ens trobem hi va haver moments en els que es donà la major resistència al liberalisme. Lligarem aquest fet amb el tipus de gent i terreny. Tot queda simbolitzat per la masia fortificada i la família de Cal Tristany.
En una zona on tot eren pagesos, en un moment es formava un encoratjat exèrcit, la seva principal arma del qual era la guerrilla.


CASTELL DE FLOREJACS

El castell de Florejacs es troba emplaçat sobre un petit pujol en el centre de la població. És una antiga població fortificada formada per nombrosos carrers estrets sobre pedra natural i que li confereix una especial aspecte medieval. L'entrada al castell s'ha de fer a través d'un túnel que acaba en un pati rodejat de cases.
El castell de Florejacs és molt gran. Dividit en tres plantes, conté un total de 55 estances, dotze de les quals dedicades a biblioteca amb més de 2000 llibres, menjador, grans sales, onze habitacions; la resta estan dedicades a cellers, presó, cuines, banys...

Informació, visites 973402045


TORRE CASTELL DE PERACAMPS.

De la torre castell de Peracamps gairebé només en queda la seva malferida torre d'uns 17 metres d'alçada.
Durant el carlisme, aquest paratge fou escenari d'una cruenta guerra (1837-1840) on el general Van-Halen hi va guanyar el títol de compte de Peracamps.
La seva construcció de grans murs fets d'argamassa també conté pedra ben escairada, sobretot a les cantonades.
A la base de la torre hi podem veure una tomba medieval a la roca, un cup de vi i un formidable i ben conservat pou tallat en plena roca viva, que abastia d'aigua al castell.


CASTELL DE L'ARANYÓ

El castell de l'Aranyó forma un bloc massís de grans proporcions amb una torre situada en un angle de la construcció. Va ser propietària d'aquest castell la família de l'escriptor Manuel de Pedrolo, nascut a l'Aranyó l'any 1918.


CASTELL DE LES PALLARGUES

El castell de les Pallargues està documentat el 1061 amb el nom "d'Espallargues", fent referència als pallers.
Com molts altres Castells de la comarca la seva construcció es va fer de forma isolada en un indret elevat, on posteriorment es va anar construint cases a la vora, fins a formar primer un poble emmurallat i, més ençà, una població ja semblant a l'actual.
Com també tants altres castells es pot considerar un castell-palau, degut a les seves constants reformes i ampliacions al llarg dels temps.
L'element més singular i sorprenent és la gran arcada gòtica de la façana que arriba a medir fins a 13 metres d'alçada.
Tots els castells tenen una sala principal, en aquest cas es va batejar com a "Sala dels Capítols"
També val la pena no perdre's l'oportunitat de baixar per l'escala de cargol que surt des de la terrassa i que porta a la presó, al pou de gel, als cellers, on hi ha uns grans vixells, i al pou excavat a la roca, recentment descobert, on neix una aigua cristal·lina.
Aquest castell, a diferència de la majoria, no ha estat mai deshabitat.

Informació, visites Tresa Majoral 973520041


TORRE CASTELL DE LA MANRESANA

De la torre castell de la Manresana, documentat des del segle XI, es conserven diversos basaments de la muralla, una estança i la torre circular, de més de 20 metres d’alçada. Està dividida en tres pisos, els dos primers separats inicialment per trespols de fusta i el tercer, per una cúpula de pedra que serveix de base al terrat superior. L’únic accés es realitza per la poterna, situada a uns 11 metres d’alçada. Cap a migdia i formant part del recinte del castell hi ha l’església de Sant Andreu, un edifici romànic refet bàsicament al segle XVIII, que conserva un retaule barroc a l’interior. També a pocs metres, cap a ponent de la torre hi ha restes medievals d’un habitatge i una tomba excavada a la roca.


CASTELL DE MONTCLAR

El castell de Montclar, situat a la comarca de l’Urgell, s’alça imponent a la part més enlairada del poble.
És el castell més antic de la zona, declarat Monument Històric i Artístic de caràcter nacional. Els De Miguel ofereixen la seva fortalesa als visitants ansiosos de viatjar en el temps. Un viatge fins a l’època de la reconquesta. La repoblació cristiana del territori està en joc i el Castell de Montclar defensa la frontera entre la ‘Catalunya Vella’ i la ‘Nova’... La història ha quedat, per sempre més, escrita entre les pedres del castell.

Informació, visites 973402045


CASTELL DE MONTCORTÈS

El castell de Montcortès reprès a les acaballes del segle XV, impressiona per la seva grandiositat i elegància. És de planta rectangular, té dues torres bessones quadrades, una gran portalada de mig punt adovellada, finestrals de tipus renaixentista i una galeria d'arcs rebaixats al pis superior.
Durant la segona meitat del segle XIV, consta com a senyor del castell Berenguer Llombart. Després, les famílies que successivament disfrutarien d'aquesta senyoria van ser els Sacirera, els Alta-Riba, els March, els Folcràs i els Moixó.


CASTELL DE RIBELLES

El castell de Ribelles és un dels més bells, malgrat tingui el seu interior enrunat.
Si tenim la sort de trobar-lo obert, també és molt interessant veure el cementiri i la capella, ricament treballada.
Aquesta obra medieval va ser restaurada durant els segles XV i XVI, mantenint bona part de l’obra medieval amb base preromànica i romànica. Com a resultat de les obres realitzades a començaments de segle XX, forma un conjunt integrat pel castell, el cementiri i l’església. En el seu absis i mentre s’efectuaven obres de rehabilitació, es van descobrir part d’unes pintures que podrien datar-se del segle XIV. El fet que es trobi ubicat en «la ruta de les invasions» obligava als barons de Ribelles a participar activament en les terres reconquistades.


CASTELL DE VICFRED

El castell de Vicfred (Bechfred) està situat enmig del poble i en un indret de gran dominació territorial.
Com altres castells va tenir grans èpoques d'esplendor. Així per exemple, al 1701 s'hi va hostatjar el rei Felipe V, com ho prova un tapís brodat a mà amb el seu escut i que està penjat a l'entrada, a l'escala d'accés al pis principal. Durant el segle XX restà pràcticament abandonat fins que l'any 1998 va passar a mans privades. El van restaurar intentant respectar l'època de més esplendor, quan els castells més que fortaleses eren palaus. Així podem entendre que pràcticament no es vegi cap paret de pedra, perquè era signe de brutícia, malalties i pobresa (contràriament als gustos i tendències actuals). La decoració no és gens austera, sinó rica i florida, com a senyal de riquesa.

Informació, visites 973550323 973402045


MONTFALCÓ MURALLAT

Montfalcó Murallat, una de les joies arquitectòniques de la província. És un petit poble de l’època medieval, bastit a sobre un turó; totes las seves cases són de pedra.
Contenplada des de fora de les muralles, de 8 metres d’alçada, aquesta magnífica vila closa ens dóna la sensació d’admirar un gran castell.
S’accedeix a la vila per una única entrada. Les cases estan distribuïdes al voltant de una petita plaça i dels carrerons que radien de la mateixa.
Queden encara restes de la cisterna comunitària, que recollia l’aigua de la pluja de totes les teulades del poble. També es conserva el forn comunal.
El clos murallat de Montfalcó va esdevenir escenari de diverses conteses bèl·liques. Durant la guerra civil catalana (1462-1472) s'hi van aplegar forces a favor del rei Joan I i en la guerra dels Segadors (1640-1652) va ser aprofitat com a lloc de refugi de les forces catalanes i franceses.

Informació, visites 973524291


CASTELL DE CARDONA

El castell de Cardona dins la història de Catalunya, va jugar un paper determinat des del segle VIII al XVI, sobretot al crear-se el Ducat de Cardona, quan van aconseguir ser una de les famílies més destacades de la corona catalanoaragonesa.
Cal visitar la cripta romànica de l'església de Sant Vicenç, gràcies a la qual, juntament amb la d'Olius i la de Cellers, podríem fer una ruta molt completa.

Avui el Castell de Cardona és un Parador de turisme nacional.

Informació, visites 938692475


TORRE CASTELL DE LLOBEROLA

La torre castell de Lloberola es veu bé en aquesta bonica foto d'en Ricard. Conjunt típic medieval, de castell, església i cementiri. Maleuradament la torre-castell esta en unes condicions molt lamentables. Tot i així recomanem la seva visita, sobretot per l'originalitat de la forma de la torre, a més és imperdonable no visitar el cementiri.


TORRE CASTELL DE RINER

La torre castell de Riner també està situada en un lloc estratègic, el castell és un edifici de planta rectangular d’uns 15 m x 8 m, una altura d’uns 18 m i uns murs que fan 2 m de gruix. El parament és de carreus ben tallats i escairats, de dimensions més grans a la part inferior; queden units amb morter de calç i pedretes. Al costat nord de la fortalesa, cap on hi ha l’església, hi va ser excavat un vall a la roca. La porta actual de ben segur no és la original, que està com a totes les torres a una alçada considerable, però avui aquesta porta o esboranc dóna pas a una escala oberta dins la paret que ens porta a l’interior, on hi ha una nau coberta amb volta apuntada.


CASTELL DE CASTELLMEIÀ

La fortalesa de Castellmeià, amb una torre circular i una bestorre presideix el llogaret homònim i la petita església romànica situada a la rodalia. L'entrada es fa a través d'un portal adovellat coronat per un escut dels Vergós i la façana presenta unes finestres renaixentistes característiques del segle XVI.

És un altre exemple de castell isolat, envoltat de camps de conreu típics a la comarca.


CASTELL DE BOIXADORS

A 848 m. d'alçada, el Castell de Boixadors, és un conjunt medieval que inclou el castell i l'esglèsia de Sant Pere. Es troba sobre d'un turó amb unes vistes esplèndides.

Documentat des de l'any 1085, altres diuen el 1015, i fins hi tot el 1018, era part del sistema de defensa de la Marca Hispànica. En els seus inicis era una torre de defensa al voltant de la qual es van anar construint dependències diverses a partir dels segles XIII i XIV. En època moderna es van afegir diferents parts com la sala d'arcs ogivals, situada a l'est de la gran torre circular romànica. L'esglèsia consagrada a Sant Pere és del segle XI.

Telèfon d'informació: Ajuntament de Sant Pere Sallavinera 938 698 830.


CASTELL DE CONCABELLA

El castell de Concabella fou un palau senyorial situat al nucli de la població de Concabella, al municipi dels Plans de Sió (Segarra). És el castell o casal fortificat més gran de la comarca.
El castell de Concabella acull el centre d'interpretació de la Ruta dels Castells del Sió que també abasta les comarques de l'Urgell i la Segarra.

Informació dels horaris d'obertura al tel. 973554151


VILA CLOSA FORTALESA MAS DE BONDIA

El Mas de Bondia es un dels més de 100 pobles qui hi ha a La Segarra. Com tots bell i original. Si visiteu Verdú, ja sia per la terrissa, pel Museu del Juguet, pel Castell,... no deixeu de visitar el Mas de Bondia, es clar perdut també al cap d'un turonet amb dues fileres de cases unes en front les altres i separades per un unic carrer amb una sola porta d'entrada.
No entreu amb el cotxe, perquè haureu de sortir marxa endarrera.

Si s'escau visitar aquest llogarret a la tardor, no oblideu pas de demanar pels mosquiters, són uns arbusts que el seu fruit és mosquits, dins d'una especie de bitxos allargats o rodonets n'hi ha a milers (curioses sorpreses de la mare natura)


CASTELL DE MALGRAT

La Segarra és una comarca de la que només es coneix Cervera perquè hi passa la NII i últimament per la Cooperativa de guissona.
És molt recomanable endinsar-se per camins i llogarets que gairebé sempre porten a algun poblet al cap d'un turó presidit per un castell.
Un de tants camins és el que va de Les Oluges a Tarroja, un tram de la vall del riu Sió on hem de destacar el Castell de Malgrat, ara rehabilitat curosament pels seus propietaris i que fa goig de veure
.


CASTELL DE VERGOS GUERREJAT

Molt a prop de Montfalcó Murallat, direcció Sant Guim de Freixenet val la pena veure el conjunt que formen l'església de Santa Magdalena i el Castell, i contemplar la vall desde la bonica plaça.
Amb una trentena d'habitants és un exemple més de la multitud de poblets de la comarca de La Segarra.
El Castell de Vergos Guerrejat està en procés de restauració i al ser de propietat pública estem esperançats de que un dia pugui obrir les portes al públic.
El nom de Guerrejat es creu que prove de que en época medieval tenia tots els números per ser constantment atacat pels moros.

Informació Ajuntament d'Estaràs tel. 973556388


NOTA.-Algun d'aquests castells i fortaleses estan obertes al public amb visites guiades programades; d'altres, a més, es poden obrir de manera esporàdica per a grups o per a públic interessat; d'altres tenen horaris canviants i d'altres només es poden visitar exteriorment. Aconsellem sempre informar-se previament.


ALTRES CONSELLS I POSSIBILITATS:
-Ruta Vallferosa
-Ruta del Camí Ral
-Ruta dels Dolmens
-Ruta dels Cups de Vi
-Ruta de la vall de Llanera
-Passejada caminada de la roca endimoniada
-Caminada Camí Ral o Reial i ramader
-Caminada Vestigis Romans
-Caminada a Vallferosa per la vall
-Caminada-passejada dels oficis antics
-Caminada cementiri dels nens xics


Joan Vilà Vilà
Masia Cal Cristòfol
25751 Vallferosa (Lleida)
Telf: 973473399
Email: La Collita
Web: www.lacollita.com