Contingut


Collitadora amb sacs estrenada l'any 1962

Des dels estris més petits de la casa, parament de la llar o petites eines del camp, fins a les ja sofisticades i voluminoses màquines, que van ser l’inici de la gran revolució agrària de la segona meitat del segle XX.

Uns temps, d’altra banda, no llunyans. Aquí a Vallferosa, per exemple va arribar l'electricitat l’any 1978, el telèfon l’any 1983, l’aigua a les cases ja al segle XXI; serveis bàsics que avui (any 2010) encara manquen en algunes cases, per això si trobeu alguna de les poques persones que queden del poble segurament us podrà explicar moltes coses, aparentment molt antigues, en primera persona.Llum de carburo i llum d'oli
DITA:"Estàs com un llum d'oli o de carburo"
(estar boig)

Més de 1000 objectes i eines, majoritàriament de dos tipus :

- Les coses de casa o domèstiques.

- Els estris o màquines del camp.
Un bressol, un llit i el seu original escalfador que molta gent confon amb un trineu.Mulassa o ruquet
 

Flitador
 
      Avui en dia estem acostumats a tenir gairebé de tot i no ens adonem que moltes vegades amunteguem coses que mai farem servir. Contrariament, abans no hi havia tantes coses però tot tenia un sentit lògic i raonat.

Llibres que fins i tot passaven de generació en generació.

Algú recorda o ha sentit a parlar d'aquelles valuoses enciclopèdies, plenes de saber pràctic, amb les que estudiava tota la família?

Un saber que permetia afrontar els problemes del dia a dia amb claretat, lògica, seny i respecte.

D'un temps més proper també podem observar un dels primers TV amb blanc i negre, on només hi havia una cadena per veure, una ràdio que anava a 125 volts. I pels més joves potser pot fer-los gràcia veure un dels primers telèfons mòbils de movilaine ("ladrillo").

Romanes i balancetes de botiga amb els pesos.
No podem posar pas tots els objectes a la web, ja que no caldria que ens visitéssiu, per això, d'una manera o una altra, avançarem fins el que són els aparells més agrícoles.

Llivia de roda i forquilla
(per transportar i remenar fems)

Com a pagesos i habitants d'aquestes terres des de moltes generacions, hem de confessar que una de les coses que ens feia més il·lussió era conservar i tenir juntes les principals eines i màquines que permeten compendre amb claretat tota la gran revolució i evolució en l'agricultura (en aquest cas principalment cerealista). Això ha tingut repercusió en tota la societat, ja que de passar a ser la principal ocupació de la població, actualment a Catalunya no arriba a un 2%, amb un constant descens.

Dues persones amb dalla.
Aquestes fotos no són al museu, però pretenen reflectir l'evolució dels últims 50 anys.

Dues persones amb collitadora.

A part del que es veu, cal saber que les dues persones amb la dalla, només deixen les plantes tallades al terra. Després calia amuntegar-les, lligar-les, portar-les a l'era, batre (desgranar), destriar, ventar,... En canvi, la collitadora ja carrega el cereal destriat al camió per enmagatzemar-lo. Una collitadora com la de la foto, de ben segur fa la feina de 1000 persones, 50 anys enrera. Sorprenent!!!, no?

La collitadora del nostre museu és de l'any 1962, per tant de les primeres i molt vella, però ja complia les principals funcions de tallar, desgranar i ventar com les d'avui. Ens produeix molta enyorança, ja que va marcar un abans i un després.

 

ORDENATS CRONOLÒGICAMENT:

Forca pallera i forca desbollonadora


Ventadora

Segadota

Gabelladora

Lligadora
 
Màquina de batre

Collitadora
 

A MÉS:

Tots els aparells d'un bon apicultor, tots els aparells per treballar la pedra o fer-la esclatar amb una barrinada, com carregar els cartutxos vells, tot tipus d'eines de mànec, l'equip de carboner, mesures, tenalles, tupines... en definitiva un munt d'història tancada dins d'uns objectes que us esperen per poder-vos-ho explicar.


Escombra granera
 

Reu d'Agramunt
 
Lanz. (té un sol però enorme pistó)
El tractor està considerat com el rei del camp
                         
<PORTADA> --- <EL MUSEU> --- <CONTINGUT> --- <VISITES> --- <ENLLAÇOS>